Despre superstitiile legate de nunta
Obiceiuri nunta

Despre superstitiile legate de nunta

de

Suntem superstitiosi sau nu? Cat de mult ne organizam viata pe baze rationale sau pe obiceiuri ancestrale, mostenite de la strabuni? Cat de mult ne influenteaza credinta in superstitii in viata de zi cu zi?

Sperstitia este o prejudecata care decurge din credinta in spirite bune si rele, în farmece si vraji, in semne prevestitoare, in numere fatidice sau în alte ramasite ale animismului si ale magiei; practica superstitioasa (DEX '98, Dictionarul explicativ al limbii romane, editia a II-a, Academia Romana, Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998)

Animismul este credinta primitiva potrivit careia obiectelor si fenomenelor naturii li se atribuie suflet; personificare a fortelor si a fenomenelor naturii. (din franceza - animisme si latina - anima ce inseamna suflet).

Superstitiile au inceput cu secole in urma, cand stramosii nostri incercau sa-si explice circumstantele misterioase sau anumite evenimente prin cunostintele dobandite de-a lungul timpului. De exemplu, inainte de dezvoltarea stiintei care explica destul de multe lucruri obisnuite din zilele noastre, pentru oamenii acelor timpuri unele lucruri erau considerate ciudate. De ce oglinzile arata reflectiile noastre sau de ce ne apar umbre cand este soare? Oamenii simpli, neinvatati din trecut au motivat ca o umbra sau o reflectie este o parte din sufletul lor. Daca cineva rupea ceva pe care umbra sau o reflectie a aparut, oamenii credeau ca sufletul lor a fost vatamat. Prin urmare, atunci cand o persoana care a spart o oglinda, se considera a fi ghinion sau un rau mare. Astazi, stim ca reflectiile si umbrele nu fac parte din sufletele noastre, dar inca se crede ca a sparge o oglinda este ghinion mare. Deci, o superstiţie este "o credinta sau o practica", care se agata de oameni, chiar si dupa noi cunostinte sau fapte dovedeasc faptul ca aceste convingeri sunt neadevarate.

In cultura orala a folclorului, in imaginarul colectiv al poporului roman exista peste o suta de superstitii (unele sunt amuzante, altele sunt aberante iar altele sunt contradictorii), legate de legarea cununiilor si ghinionul in mariaj.

Numarul mare de superstitii a trezit un interes aparte oamenilor de stiinta din domeniul etnologiei, antropologiei culturale si, nu in ultimul rand, pe cel al cercetatorilor in psihologie si psihoistorie moderna. Cele mai studiate superstitii sunt cele legate de legarea cununiilor, spargerea unei oglinzi, cusutul pe haine deja imbracate, statul pe coltul mesei sau statul in picioare in fata cuiva care matura. Toate acestea au diferite semnificatii negative, si studierea lor in diferite zone etno-geografice a condus la concluzia ca originea lor e foarte veche. 

Iata cateva exemple de superstitii legate de nunta. Mireasa trebuie sa poarte in ziua nuntii ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru si atunci casnicia ei va fi lunga si fericita.Voalul protejeaza mireasa de spiritele rele care sunt invidioase pe bucuria ei. Daca probezi un voal de mireasa, ramai nemaritata. Daca ai spart o oglinda nu te vei casatori timp de 7 ani. Dupa declararea casatoriei, proaspata mireasa arunca in spatele ei buchetul de flori, catre femeile singure care participa la petrecere. Fata care va prinde buchetul, se va marita curand. Nu e bine sa iti iei pantofi sau sandale cu deschidere la degete pentru ca iti iese norocul printre degete, etc.
Biserica Ortodoxă canoniseşte superstiţia, la fel ca magia si vrajitoria prin afurisire (excomunicarea este excluderea credinciosului din comunitatea Bisericii, cand se face vinovat de pacate contra credintei sau a moralei ), cum prevede Pravila Bisericeasca. 

Trebuie sa tinem cont de superstitii?
Nu, aceste credinte, ca si multe altele, sunt, de fapt, doar mici erori de intelegere a cauzelor reale ale unor evenimente si nu pot fi considerate indicii evidente ale unor realitati.

Opinii (1)
Am spart 2 oglinzi ... | 19 iulie, 2011
Am spart 2 oglinzi cu un an inainte de a ma casatori, evident nu sunt superstitioasa.

Adauga opinia ta: