Organizare nuntaCe este Contractul prenuptial?Cand te pregatesti pentru nunta trebuie sa ai in vedere toate aspectele pe care le presupune incheierea unei casatorii, de la partea feerica (si anume faptul ca persoana pe care ai ales-o sa iti fie partener devine in sfarsit sotul tau), la partea organizatorica (toate miresele stiu ce travaliu presupune sa te ocupi de gasirea locatiei ideale de nunta, a rochiei de mireasa, a decorurilor, a florilor, a fotografului etc.), si nu in ultimul rand la partea legislativa. Casatoria este un legamant pe care sotii il incheie si care are consecinte legale. Nimeni nu vrea sa puna raul in fata, dar din pacate statisticile nu sunt imbucuratoare. Iar in cazul destramarii casniciei din diverse motive exista diverse teme de disputa (custodia copiilor, impartirea averii, etc) care de regula ajung sa ii invrajbeasca si pe cei mai buni dintre noi.
El poate eventual sa va scuteasca de multe neplaceri in cazul in care se intampla sa nu va mai intelegeti dupa un timp. Iata o scurta prezentare a ceea ce poate fi specificat in contractul prenuptial. Conform Noului Cod Civil sotii pot alege intre trei variante de impartire a bunurilor comune. Trebuie sa stii ca semnarea unui contract prenuptial asigura sotii ca nu vor exista dispute financiare in cazul unui divort. Astfel semnarea unui contract prenuptial (numit conventie matrimoniala in Noului Cod Civil) este utila daca daca vrei sa fie limpede cu ce proprietati ati venit fiecare in casatorie, cum veti imparti proprietatile comune si daca vrei sa aduci precizari referitoare la anumite despagubiri dupa divort.
Semnarea unui contract prenuptial (numit conventie matrimoniala in Noului Cod Civil) este utila daca daca vrei sa fie limpede cu ce proprietati ati venit fiecare in casatorie, cum veti imparti proprietatile comune si daca vrei sa aduci precizari referitoare la anumite despagubiri dupa divort. Contractul se incheie in fata unui notar public si el poate fi modificat dupa un an de zile daca ambii soti sunt de acord ca exista anumite puncte care ar trebui schimbate. Daca exista situatii speciale pe care vreti sa le punctati in contract este indicat sa va consultati fiecare cu cate un avocat si abia apoi sa semnati documentele. Daca v-ati casatorit si inca nu ati incheiat o conventie matrimoniala trebuie sa stii ca nu este prea tarziu. Contractul poate fi incheiat si dupa nunta si devine aplicabil din data in care se semneaza. In mod obisnuit contractul prenuptial se refera la modul in care vor fi impartite bunurile in caz de separare. Se poate conveni prin contract dreptul de a lua unul sau mai multe bunuri comune inainte de partaj; acest drept poate fi valabil in cazul ambilor soti sau doar in favoarea unuia dintre ei. In caz de deces sotul supravietuitor poate lua unul sau mai multe bunuri comune urmand ca partajul cu mostenitorii sa se faca ulterior. Contractul matrimonial nu scuteste sotii de achitarea obligatiilor sau datoriilor comune (in cazul proprietatilor cu care se gireaza de exemplu).
La cerere, conventia matrimoniala poate contine prevederi referitoare la eventuale despagubiri (lunare sau anuale; procentuale sau fixe) pe care le va plati unul dintre soti in cazul desfacerii casatoriei din vina exclusiva a unuia dintre cei doi. Conventia matrimoniala este inscrisa pe actul de casatorie si este inregistrata la registrul comertului (daca se refera la firme) si in cartea funciara (pentru terenuri si imobile). Chiar daca in momenul in care iti organizezi nunta ultimul lucru la care te gandesti este un divort, trebuie sa asculti si de sociologii care spun ca in jur de o treime din casatorii sfarsesc prin separare. Pentru a te proteja din punct de vedere financiar, cel mai bine este sa discuti cu partenerul tau si sa incheiati un acord. Daca totul merge bine intre voi nimeni nu va avea nevoie de el… Asadar, daca ai proprietati, imobile sau afaceri, ai copii din casatorii precedente este bine sa inchei un astfel de contract care va preciza toate bunurile pe care le posedati in momentul incheierii casatoriei si modul in care le veti imparti pe cele comune. De asemenea daca ai de gand sa te ocupi de cresterea copiilor si sa renunti la cariera pentru familie este bine sa te protejezi din punct de vedere financiar in cazul unui divort. In cazul in care nu se incheie un contract prenuptial se aplica prevederile existente pana acum, adica bunurile se impart in mod egal intre soti.
Faptul ca inchei un contract matrimonial nu este deloc semn de cinism, ci mai degraba de realism de care ai nevoie chiar daca (sau mai ales acum!!) cand totul in jurul tau este minunat, stii ca va veti iubi pana la adanci batraneti si esti incredintata ca nimic rau nu se poate intampla relatiei voastre.
Alte articole:
Fii un invitat politicos, Torturi de nunta pictate manual, Sfaturi pentru nunta in aer liber, 5 lucruri de stiut despre sculpturile in fructe, Targuri de nunta in 2013
|
|
Adauga opinia ta: